Artikkelindeks

Praha Open 2007

Tidlig i januar 2007 dro seks Sotra-spillere til Praha for å delta i den åpne internasjonale turneringen Praha Open. På disse sidene følger nyhetsmeldingene som ble rapportert før, under og etter turneringen.

Praha Open nærmer seg!

24.12.06, Morten L. Madsen

Hele seks spillere fra lille Sotra sjakklubb skal som tidligere publisert på reise til Praha i januar. Da skal de måle krefter mot fremmedspråklige krefter i Praha Open - en stor sjakkturnering som er del av Czech Tour.

Om ikke koffertene er pakket, er i alle fall spenningen begynt å merkes - 18 dager før avreise.

Vidar Garmanslund måtte avstå fra reisen da hans nye jobbsituasjon ikke tillot slike krumspring. Imidlertid har Afshin Alikhani overtatt hans flybillett og vi stiller fremdeles med seks spillere:

Klasse A:

Håvard Holder
Ole Woldseth
Tor Gunnar Nordnes
Morten L. Madsen
Afshin Alikhani

Klasse B:

Berge Frimannslund

Av den foreløpige deltagerlisten ser vi at dette blir en sportslig tøff oppgave, men samtidig er vi våken for at denne turen skal samle mer enn gode sjakklige prestasjoner. Her handler det også om sjakklig og kulturell sosialisering utover det rent kognitive og mestringsmessige som sjakken kan tilby... (Hvem skulle trodd at sjakkspillere tenkte slik?) Foreløpig ser vi at tre spillere fra Masfjorden har tenkt å slå følge fra Norge. Det er Odd Birkestrand, Evy Færøyvåg og Bjørn Benjaminsen. Videre stiller Katrine Tjølsen fra Bergens Schakklubb og Torill Hagesæther (tidligere Hauge Sjakklubb), samt Øyvind Gabrielsen fra Trondheim.

I fjor var det også stor deltagelse fra Norge, med hele 14 deltagere i klasse A.

Som tidligere omtalt har Praha masse annet å by på enn bare sjakk. Landet betegnes blant annet som "Pilsens hjemland". Følget fra Sotra reiser til Praha en dag før turneringen starter og hjem to dager etter. Dette bør gi anledning til ulike utflukter for gjengen fra vest. Strilene satser på å unngå klogger og hvite tennissokker og enkelte er satt i sosial hardtrening før møtet med den urbane storbyen.

Overnattingen blir i tilknytning til Top Hotel Praha, som i hvertfall i følge webpresentasjonen byr på masse spennende fasiliteter!

Vi gleder oss!

Kommentar av Morten L. Madsen, 06.01.07:

Når det gjelder Torill Hagesæther og Øyvind Gabrielsen, skulle ikke de delta i Praha Open, jeg hadde kikket feil. Det var en deltagerliste til en annen turnering på samme side...

Derimot skal de hyggelige Bergensspillerne Geir Ole Aagedal og Øystein Aagedal Skage (far og sønn) spille.

Og været ser ut til å bli bra i det som vanligvis er en kald by i denne perioden. Ankomstdagen er det varslet hele 11 grader! Sjekk mer her hos weather.com! (Til og med 14 januar).

 

 


 

Praha Open - ankomst

11.01.07, Morten L. Madsen

Sotras glade gutter er nå ankommet storbyen Praha og alt er foreløpig gått etter planen. Med solskinn og hele 13 grader viste byen seg fra sin beste side midt i vintermåneden januar.

Hotellet er av god standard, selv om vi må innrømme at standarden på våre "Garni" rom kunne vært bedre, men i forhold til pris er det greit nok (32 € pr natt).

Reisedagen gav en del morsomme opplevelser, vi tillater oss å beskrive to av dem.

Sotraguttene skapte latter i sikkerhetskontrollen:

Tor Gunnar NordnesAlle, bortsett Afshin, måtte gjennom metalldetektoren flere ganger, da maskineriet pep som om vi bar på automatvåpen og bazooka. Tor Gunnar, som stod uten sko, oppdaget at de kvinnelige sikkerhetsvaktene ble mer nærgående overfor Berge, som ble ransaket med håndholdt detektor og beføling. "Dette er forskjellsbehandling", utbrøt Tor Gunnar høyt til alles overrakelse. Deretter stilte han seg opp, fremdeles uten sko, med armene utstrakt og ba om å bli "befølt" han også. Selv stive forretningsfolk på vei til inn- og utland trakk på smilebåndet når han danset på gulvet foran Securitasdamen. (Tor Gunnar gikk deretter fra både lommebok, mobil og ytterjakke, men kom på det etter hvert...).

Dagens "EngelskBerge":

- "For how long time will the party go on tomorrow?"

Berge lurte på hvor lang tid man kunne forvente seg å spille da han var redd vi ikke rakk middag etter partiene var ferdige. Afshin rettet raskt og sa, "Game" (der Berge hadde sagt "Part(i)".

Med tilgang til trådløst internett i hotellets fellesarealer, satser vi på daglige oppdateringer fra Praha Open - uavhengig av resultatene...

Kommentar av Morten L. Madsen, 12.01.07:

Sagt om Håvard Holder i bilen på vei til Flesland, onsdag morgen:
Morten (noe bekymret): - Håvard er typen til å glemme passet sitt.
Ole: - Håvard er typen som kan komme gjennom passkontrollen uten pass.

 


 

Runde 1: Forventede tap og overraskende seire

12.01.06, Ole Woldseth

2 av 6 poeng ble fasiten for Sotraspillerne i første runde av Praha Open, noe som helt klart må kunne karakteriseres som bedre enn forventet.

{mosimage}Afshin og Tor Gunnar ble redningsmennene for Sotra Sjakklubb på Top Hotel Praha. Afshin havnet i et remislignende løpersluttspill mot Petr Janocke (2089), og tilbød remis. Motstanderen nærmest bare lo av tilbudet, men ble så nedspilt i løpet av av de ti neste trekkene, før han raskt forlot lokalet. Tor Gunnar (1649) fikk på sin side fornøyelsen av å møte en blid sjakkspiller (i hvert fall før partiet), Anthony Fox (2112) fra Irland, og vår mann kunne til slutt kombinerte seg til en fin seier etter solid spill underveis. Våre andre representanter, Morten, Ole, Håvard og Berge, måtte alle til slutt bite i gresset og konstatere 0 poeng etter runde 1.

Håvard hadde fornøyelsen (?) av å møte GM Mikulas Manic (2463) i første runde, en av tre stormestere som deltar i turneringen.

Ellers var det kun Øystein Aa. Skage (1544) fra Bergens av de restende i reisefølget fra Norge (vestlandet) som klarte å karre seg til poeng, da han kjempet seg til remis mot Vaclac Svoboda (2099).

Vi kan allerede røpe at Afshin får gleden av å møte IM Ernst Weinzettl (2364) fra Østerike!

Tor Gunnar møter også god motstand i Slavenko Glavan (2240) fra Bosnia.

 


 

Strilene biter fra seg!

Om 2 poeng i første runde var bra i Praha Open, så må 2.runde betegnes som god! Hele 2,5 poeng ble det på gutta fra sofaklubben vest i havet. Stemningen i troppen er god og vi koser oss med sjakk, mat og drikke. Sightseeing får vi ta etter hvert…

Som forventet ble det for tøft for gårsdagens overraskelser, Tor Gunnar og Afshin. Halvveis i partiene deres kunne Ole, til vanlig oppbyggende og støttende lagleder for Sotra I konstatere at de to gladguttene ikke akkurat stod til vinst. Han sa da til Tor Gunnar som passerte ham mellom bordene: - Fy faen kor dårlig du og Afshin står! Afshin tapte mot IM Ernst Weinzettl (2364) og Tor Gunnar mot Slavenko Glavan (2240).

Ole selv, vartet opp med godt spill og slo sin motstander Cervenka Petr Ing (1987), etter "taktisk godt posisjonsspill" med sine sorte brikker.

Berge spilte mot Zemlicka Vit (1546) og vant etter solid spill fra start til mål og har dermed fått en god start på turneringen med 1 av 2 poeng. Morten tapte i dag mot Anna Balkova (1983) og har nå startet med ”kort rokade” (0-0) og dermed har fått en verre start. Håvard har fått en litt bedre start da han fikk et halvt poeng i dag mot Balacek Tadeas (1913) etter å ha presset på for å vinne, men sluttstillingen var ikke annet enn remis.

Arrangøren gjør et godt stykke arbeide på flere områder. I dag var temperaturen i spillelokalet lavere og nettsiden blir stadig bedre. På følgende linker finner man god oversikt over f.eks hvert enkelt lands resultater. Videre kan man finne tabell og oversikt over neste rundeoppsett. Ved å bla i de ulike menyene oppe på siden finner man ulike typer opplysninger. Blant annet at Afshin etter to runder har en ratingprestasjon på pene 2227...

 


 

Tredje runde

13.01.07, Ole Woldseth

I tredje runde var det klubbens to høyest ratede spillere som stod for de poenggivende prestasjonene, mens de fire andre all måtte bokføre mer eller mindre fortjente tap.

Best plassert av Sotra-spillerne etter tre runder er nå Ole, som har fått dampen opp med to strake seire etter sitt tap i første runde. Håvard har også vist fin stigning, og står med serien tap, remis, seier, dvs. ett og halvt poeng etter tre runder. Til sammenligning har Afshin og Tor Gunnar, som fløy høyt etter sine seire i første runde, begge opplevd to stygge tap på rad. Når det gjelder vår siste representant i A-gruppen, primus motor Morten, har han hatt den mest stabile turneringen av våre, prestasjonsmessig sett. Dvs. i dag spilte han på siste bord, og det han gjør han i morgen også. Vår mann i gruppe B, Berge, ser ut til å ha funnet trenden med å vinne med hvit og tape med sort. I dag førte han de sorte brikker…

Dette var kort oppsummert rundens prestasjoner av Sotra-spillerne. Vi kunne også skrevet at Tor Gunnar gjorde et nytt forsøk med hvit mot Albins motgambit, men kom ikke lenger enn til 8. trekk før ble satt sjakk matt av Richard Sisak (CZE 2107). Afshin satt bak de hvite brikkene mot Katrine Tjølsen, men førstnevnte havnet fort bonde under i en kongeinder, og fikk siden få sjanser til å habilitere seg. Og Morten, stakkar, havnet bonde over i et løpersluttspill, avslo remistilbud, med fant det vanskelig å realisere vinsten ettersom bøndene stod på feil farge. Ja, så ille gikk det at hele poenget til slutt gikk til John T. Sørensen (DEN 1904). Trøsten får være at kun en tredjedel av turneringen er spilt, og at han også får flere sjanser til å hente poeng.

Berge tapte i dag mot Petr Vavrousek (CZE 1888) etter å ha tapt en bonde i åpningen. Selv sa han at han tapte for en bedre motstander i dag.

Da er det kanskje litt hyggelige å redegjøre nærmere for innsatsen til Ole og Håvard. Ole førte de hvite brikker mot Filip Umanec (CZE 2155), og vant til slutt et komplisert parti da motstanderen bukket i en vanskelig stilling. Også Håvard hadde hvit i dag, mot Rudolf Kaiser (CZE 1960), i et meget skarpt parti, en vill italiener, hvor det visstnok hang mange brikker samtidig, men hvor vår mann kom ut som nr 1 etter at kruttrøyken hadde lagt seg. Bra av begge disse, som ser ut til å spilt seg i form.

På den ikke-sportslige siden har forskjellene i livsstil og døgnrytme .blant Sotra-spillerne blitt stadig mer tydelige etter hvert som turneringen skrider fram. Men andre tar seg ut i de sene nattetimer (med aktiviteter som vi ikke skal nevne her), og hopper over frokosten neste dag, stiller for eksempel Ole og Berge morgenfriske til frokost hver dag, sammen med de andre norske som deltar og er med her i Praha. Man gjør seg altså bemerket på ulike vis, kan man si, uten at dette skal utdypes mer i dette forum.

På følgende linker finner man god oversikt over f.eks hvert enkelt lands resultater. Videre kan man finne tabell og oversikt over neste rundeoppsett. Ved å bla i de ulike menyene oppe på siden finner man ulike typer opplysninger.

 


 

Gode opplevelser på mange måter

14.01.07, Morten L. Madsen

Dagens reisebrev handler ikke bare om selve partiene og resultatene i lokalene på Top Hotel i Praha. For det viste seg at Stormester Simen Agdestein kom på besøk til Praha på vei hjem fra Budapest med sitt følge på 12 NTG elever som hadde spilt turnering. Og hva ønsket de å bruke de få tilmålte timer i Praha på?

Svaret på dette, blir omtalt senere i artikkelen…

Først om dagens resultater: For individuelle resultater sjekk de gode sidene til Wiener Zeitung. Her kan man finne resultater, prestasjoner, rundeoppsett, etc.. (Sjekk ratingprestasjone til Ole, Afshin og Tor Gunnar, og forsåvidt også Berges relative prestasjon! Imponerende så langt!)

I kveld er det en litt sliten gjeng etter mange inntrykk og vi omtaler ikke like grundig med navn og nasjonalitet som vanlig. I morgen er det dessuten dobbeltrunde, så de fleste går i bingen før midnatt i dag.

Kort oppsummert:

På bytur med Simen AgdesteinOle ble knust i dag og har nå 50 % skår. Fremdeles god prestasjon. Håvard gikk også på en forventet smell mot sin IM på andre siden av brettet. Afshin og Tor Gunnar derimot, spilte meget gode partier og vant begge to!! De er dermed også på sterke 50 % skår og det sees godt på dem her nå… Tor Gunnar var selvsagt ekstra fornøyd med å rette opp igjen fadesen fra i går (matt i 8 trekk i går, vinststilling etter 8 i dag…) Morten spilte også et godt parti i dag, men tilbød remis med 15 sekunder igjen på klokken, etter at kruttrøyken hadde lagt seg litt. Morten hadde fordel og bonde, men ville ikke gå på samme smell som i går, da han takket nei til remis og tapte, og sa seg fornøyd i dag. Berge fikk også remis i dag og gjør sine saker bra med 1,5 av 4 så langt. Samlet ble det alstå gledelige 3 av 6 mulige poeng.

I dag brukte Ole, Håvard, Tor Gunnar, Morten og Afshin dagen på et Prahabesøk. Berge stod over da været ikke så bra ut. (Sjekk bildet, det ble knallblå himmel…) Unge Katrine Tjølsen chattet litt med GM Agdestein på ICC og fikk en forespørsel om vi ikke ville møte ham og gjengen i Praha. Dette takket vi selvsagt ja til og de fem glede gutter løste vertskapsoppgaven utmerket. Vi både guidet gjennom Praha og loste dem gjennom et godt måltid. Agdestein bidro med artige historier fra sjakkens verden, bl.a. besøket av Kasparov. På spørsmål fra oss om Kasparov var ”blasert”, svarte han: ”Nærmere Gud kommer man ikke”…

Vi vil på sikt presentere ytterlige bilder fra vårt artige besøk.

Ellers: Ole og Tor Gunnar insiterte i dag på å ta Metroen tilbake til hotellet. Dette innebar to ulike Metroer og en buss før man var tilbake. De tre andre tok drosje, mens de ”sparsommelige gutta” (den betalte billetten kostet 8 kroner – noe de ikke vllle tape…), ble straffet med å komme 45 minutter for sent til spillestart – et aldri så lite handikap i langsjakk... Dette affiserte ikke Tor Gunnar, som hadde 36 minutter igjen på klokken når motstanderen var matt! Ole derimot…

Av siden til Wiener Zeitung vil man også se at de andre Hordalendingene plukker poeng. Katrine Tjølsen som slo Afshin i går har pene 2,5 poeng så langt

 


 

5. og 6. runde - Fra laber bris til full orkan!

15.01.07, Ole Woldseth

Mens den første runden i dagens dobbeltrunde kun ga ymse halvpoeng til de norske håpefulle, slo flere til med sterke seire i den 6. runden som gikk på kvelden.

Dagens oppsummering begynner med de som ikke fikk det til i dag. Livets glade gutter fra Sotra SK, Afshin og Tor Gunnar, gjorde begge kort rokade i dag. Dvs. begge endte med to tap i dagens dobbeltrunde. Har piffen godt ut av dem, eller reiser de seg i morgen? Med disse to vet man aldri, men samme resultat har de oppnådd i samtlige runder så langt. Og de vet hvordan de kan nyte en seier i langdrag.

Så tar vi ett lite steg opp: Berge måtte lide tap i morgenrunden, men fikk med seg en remis i kveldsrunden, visstnok et ganske kort parti hvor partene hurtig ble enig om handshake. I likhet med Afshin og Tor Gunnar og Morten har dermed også Berge 2.0 poeng så langt i turneringen.

{mosimage}Våre tre andre gromgutter, Ole, Håvard og Morten, spilte alle remis i morgenrunden, bare for å komme enda sterkere tilbake om kvelden. Morten har jo ikke akkurat hatt glien så langt i turneringen, men i dag lysnet det endelig i to sortpartier. Selv om han ble overrasket over motstanderens 1.f4, fikk Morten etter hvert taket på stillingen, og utspilte til slutt sin tyske motpart, som under partiet viste seg som en sur grinebiter: han tilkalte turneringsleder med anklager om fusk (at Morten skulle plassert en bonde fra c4 til d4 mens han var på toalettet), men dette ble avist av turneringslederen etter at partiet ble spilt gjennom på sidebordet.

Håvard spilte med svart i 6. runde sitt beste parti så langt i turneringen, etter eget utsagn. Hvitspilleren, Asi Filosof (ISR), prøvde seg med kongeindisk angrep, men Håvard viste råd, og slo angrepet effektivt tilbake. Håvard er dermed nest beste blant reisefølget fra Norge med sine 3 poeng.

{mosimage}Ole hadde svart i et parti som lenge var jevnspilt, mot vår irske venn, Anthony Fox. Avgjørelsen falt i et springersluttspill, der den sorte hesten til slutt umanøvrerte den irske reven som kler seg i imitert kamelhårsfrakk i den tsjekkiske republikk. Med 3,5 poeng etter 6 seks runder ligger Ole dermed best an av de norske her i Praha, men ennå gjenstår flere slag. (På bildet ser vi Ole tekste Simen Agdestein i går på Slottshøyden).

Vi gleder oss også over ”Norges” andre representanter, Evy, Øystein, Geir Ole, og Odd som også fikk rene stolper i siste runde.

På følgende linker finner man god oversikt over f.eks hvert enkelt lands resultater. Videre kan man finne ved å bla i de ulike menyene oppe på siden finner man ulike typer opplysninger.

 


 

7. runde: Remis eller tap for Sotra-spillerne

17.01.07, Ole Woldseth

Ingen av våre seks klarte å vinne i den syvende runden, men Håvard, Morten, Afshin og Berge fikk alle med seg viktige halvpoeng som førte dem oppover resultatlistene i sine respektive klasse.

Ole lå lenge godt an til å fortsette frammarsjen i sitt parti mot den unge tsjekkeren Josef Erneker, men gikk til slutt tom for energi og satte bort hele poenget i et sluttspill som lenge så lovende ut. Sammen med Håvard stod han dermed med 3,5 poeng og 50 % score foran 8. runde. Også Håvard var den førende part i sitt parti mot FM Michael Babar fra Tyskland, men måtte til slutt ta til takke med remis i det som var hans tredje parti mot en tittelspiller.

Etter den innledende lange rokaden, fortsatte også den for anledningen febersyke Morten poengsankingen med en kort remis mot Asi Filosof fra Israel. Etter to tap på rad fikk endelig også Afshin et resultat å skrive hjem om, da han oppnådde remis mot tsjekkeren Rudolf Kaiser. Men også Afshin hadde fordel underveis, med merbonde og godt offiserspill, og var nok ikke helt fornøyd med poengdeling.

Verre gikk det med Tor Gunnar som fikk sitt tredje strake tap, denne gang mot tyskeren Rudolf Schoen. Åpningen ble på ny nesten en katastrofe, men bamsen fra Løvåsen var senere ikke langt unna utligning, men til slutt ble det likevel nok en smultring.Vår mann i klasse B, Berge, er nå ikke helt frisk her nede, og var nok fornøyd med en ny kort poengdeling, denne gang mot italieneren Donato Pastore. Berge er nok alle forhold tatt i betraktning likevel brukbart fornøyd med 2,5 poeng etter 7 runder.

 


 

8. runde: Blandet drops fra gutta

18.01.07, Morten L. Madsen

I nest siste runde satt seks etter hvert så slitne spillere seg til brettet. Samlet sett ble det delt ut 2,5 poeng til Sotraspillerne. Noen hadde mer grunn til å smile enn andre…

Håvard ofret kvalitet (med to bønder på kjøpet), takket nei til remis, for så å selv tilby kort tid etter – noe motstander kjapt aksepterte. Håvards motstander, Italienske Danilo Altieri (1974), ble en smule overrasket under analysen, da Håvard lett slo over og analyserte på Italiensk. Håvard har nemlig i hine dager bodd et år i Italia.

Ole spilte ifølge ham selv upresist i åpningen og følte seg nedspilt, da motstanderen bukket en bonde. Ole tok i mot, og tilbød remis og fikk det. Selv med bonde over var stillingen ikke enkel og Ole følte seg lettet etter partiet. Ole har fremdeles en prestasjon på over 2100 og vil uansett utfall i siste runde ha gjort en sterk turnering.

Mortens helse har skrantet og nattens manglende søvn brukt han blant annet på å kikke i SOS II (Secrets of opening surprices). Dette medførte i følgende åpning: 1.e4 c6. 2. Sf3 d5 3.exd5 cxd5 4. Se5! Motstanderen ble litt satt ut og Morten fikk en god stilling, men fremdeles ikke i vater tilbød Morten tidlig en fredelig remis i relativt låst stilling.

Berges lille mirakelBåde Afshin og Tor Gunnar gikk på leie smeller igjen. Likevel har de helt klart anstendige ratingprestasjoner etter å ha møtt meget god motstand underveis i turneringen. Afshin har for eksempel 1949 i prestasjon før siste runde. De får trøste seg med at de lopper hotellets kasino med gode kombinasjoner av bildekort og Ess i det velkjente ”Black Jack”.

Berge stod lenge bonde over, men bukket kvalitet og i grunnen så alt veldig mørkt ut. Se diagramstillingen. Berges motstander er i trekket og vil lett vinne med Tb1. Tor Gunnar sier stille til Morten mens de kikket på stillingen: - Ja, ja, motstanderen kan jo gjøre feil. Ikke før han har sagt det, så presterer Berges motstander å spille det fatale trekket Ta6 for å binde bonden til Berge. Dette utnyttet Berge resolutt og trakk a tempo Lf1 +! Dermed røk tårnet på a6, samtidig som bonden på f2 ikke kunne gå inn. Tor Gunnar forlot spillelokalet, da han fikk latterkick…

Ellers kan vi rapportere om at Mortens "ICC-chat" med sin tidligere klubbkamerat fra Fyllingsdalen sjakklubb, Ole Valaker, medførte følgende omtale i Valakers blogg. Ole jobber til daglig i Nettavisen og har der bl.a ansvar for avisens sjakkdekning. Noe han løser på en særdeles god måte.

 


Siste runde: Sparte det beste til slutt

18.01.07, Morten L. Madsen

Gutta fra Sotra slo til i siste runde, unngikk smultringer og skaffet hele 4,5 av 6 mulige poeng, i det som skulle bli en fin avslutning på en flott uke. Dette fordelte seg på 3 seire og 3 remis

For å begynne med ukens helt, Ole, så kan vi si at han vant siste runde også og gjorde en formidabel turnering. Med dette har han gjort en ratingprestasjon på hele 2159 og ble beste nordmann – og beste spiller uten FIDE rating! ”Jeg hadde som målsetning å bli blant de 50 beste når det var påmeldt 90 deltagere”, sa Ole nå etterpå. Han endte til slutt på 47 plass – men med 134 deltagere! Ikke mindre enn imponerende av klubbens tenker! I dagens parti tilbød Ole remis, mens hans motstander takket høflig nei, noe han kanskje angret på senere i partiet da Ole ofret en springer for tre bønder og vant.

Håvard fulgte opp som nest beste nordmann på samme poengsum som Ole med en prestasjon på 2129 og endte på en flott 50 plass. Han vant enkelt i siste runde og motstanderen følte seg såpass ille til mote (flau) at hun ikke ønsket å analysere partiet etterpå…

Tor Gunnar brøt tapsrekken og fikk en velfortjent remis i siste runde mot nok en sterk spiller, Dr. Josef Maxant (2061) fra Canada! Dermed endte han på relativt beskjedne 2,5 poeng, men pga sterk motstand har han en prestasjon på pene 1897! Tor Gunnar endte på 122 plass.

Morten spilte i dag mot nok en ung, fremadstormende frøken med masse mesterskapserfaring (U-VM, etc) fra aldersbestemte konkurranser. Hun måtte derimot ta til takke med remis mot hobbyspilleren fra Ågotnes. Dermed endte Morten på 3,5 poeng, ubeseiret de siste 6 rundene og fikk et løft etter sin svake start. Prestasjonen på 1830 er bra å ta med hjem i forhold til norsk rating, selv om håpet om FIDE-rating nok var litt høyere. Morten endte dermed på 106 plass og ble tredje beste spiller fra Sotra.

Afshin var litt uheldig i siste runde da han møtte en spiller uten FIDE-rating. Han spilte seg opp til vinst, men tre bønder mot motstanderens løper viste seg å ikke holde. Likevel har Afshin med sine 3 poeng og 1935 (!) i prestasjon og plassering som nr 110 gjort en meget bra turnering! Tenk hva denne gutten kunne fått til om han bladde i en sjakkbok?!

Så over til omtalen av en for tiden meget smilende Berge. I går snudde han mot alle odds sitt parti og mot en antatt mye sterke motstander i dag vant han enkelt! Hvordan lot dette seg gjøre? Jo, Karel Stufka (CZE 1722) spilte i følge Berge, ”arrogant raskt” i åpningen, men hadde glemt en vesentlig detalj i disse interaktive, moderne tider – nemlig å slå av sin mobiltelefon… Ja, du har gjettet rett, den ringte under partiet! Berge vant dermed sitt siste parti (stillingen var lik), og fikk 4,5 poeng og en rating prestasjon på hele 1650! Med tanke på Berges hjemlig rating 1104, er dette meget bra. Han ble dermed nr 37 av 63 deltagere og var godt fornøyd

Vi vil muligens oppdatere en del mer i morgen. I kveld skal gutta benytte frikvelden, til en aldri så liten tur i Praha sentrum. Vi kan opplyse om at Håvard, Morten, Tor Gunnar og Afshin skal spille en liten Texas Hold'em No Limit Freeze Out turnering (For de uinnvidde: poker)...

 


Siste etappe - Oppsummering

21.01.07, Morten L. Madsen

Det meste er sagt om guttas tur til Praha. Noe er ikke opplyst enda og enkelte episoder ikke beskrevet og vi tillater oss å presentere litt til.

For det første kan vi opplyse om at det er andre sider som har dekket Praha turneringen:

 

Videre er de nasjonale ratingtallene allerede utregnet. Sjakkforbundet vil visstnok fortløpende oppdatere på denne linken. (Det er et tekstdokument som man må søke i gjennom nettleseren og er litt tungvint å benytte).

Vi har imidlertid laget en oversikt her, sammen med resultatene. For Ole, Tor Gunnar og Morten vil dessuten det som oppgis til å være ratingprestasjon, bli deres neste FIDE-rating når den offentliggjøres.

SNo Name           RtgN RtgI 1 2 3 4 5 6 7 8 9 Pts.  Rk.  Rp  Ny norsk elo
 70 Holder Håvard      1946 2080 0 ½ 1 0 ½ 1 ½ ½ 1 5,0  50  2129  1975 (+29)
121 Woldseth Ole       1838   0 0 1 1 0 ½ 1 0 ½ 1 5,0  47  2159  1894 (+52) 
125 Nordnes Tor Gunnar    1624   0 1 0 0 1 0 0 0 0 ½ 2,5  122  1897  1643 (+19)
127 Madsen Morten Lillestøl 1596   0 0 0 0 ½ ½ 1 ½ ½ ½ 3,5  106  1830  1627 (+31)
132 Alikhani Afshin     1459   0 1 0 0 1 0 0 ½ 0 ½ 3,0  110  1935  1488 (+29)
 57 Frimanslund Berge    1101   0 0 1 0 ½ 0 ½ ½ 1 1 4,5  37  1650  1152 (+51)

Kultur?
Vi besøkte forresten et museum på vår tur. Et ”tortur-museum” som ligger ved foten av Karlsbroen.Det illustrerte på en skremmende måte at mennesket av natur har tillatt seg meget umenneskelige handlinger. Ca 50 rekonstruerte middelalderinstrumenter fra hele Europa ble fremvist. På denne linke finner man dessuten forruten bilder (som er behandlet for å forhindre kopiering) fra torturmuseet, masse bilder fra sentrale turistobjekter i Praha.

Usportslig opptreden:
For øvrig spurte Morten turneringsleder hva annet hans tysktalende motstander i 6. runde hadde klaget på etter partiet. Han hadde bl.a også klaget på at Morten spiste under partiet (på egen tid)… Videre brukte denne grinebiteren ca 1. minutt i snitt pr trekk inntil han gjorde sin store tabbe. Når han så stod til kliss tap (tapte tre offiserer og en bonde for tårn og minus 7.0 på fritz), gikk han over til å drøye tiden og bruke ca 10 minutter i snitt på resten av trekkene og gav seg først når matt var i nærlig sikt. Kontinentet gav altså også en smak av usportslighet.

Vanlig opptreden?
Både Håvard, Ole, Morten og Afshin ble en smule overrasket da de under en økt i hotellets badstue skjønte at bruk av bekledning ikke var normativt. Dette skjønte de oppegående guttene når en slank blondine entret badstuen splitter pine naken… Guttene tok ”sjokket” med fatning – uten å miste munn og mele. Pokerfjes?

God pokerspiller:
Håvard røk riktignok ut av pokerturneringen på torsdagen i likhet med oss andre, men han tok igjen med renter i ”sit and go” Texam Hold’em Fixed Limit poker etterpå, da han håvet inn 7500,- Kč (ca 2500 Nkr) på snaue 1,5 time…

"Har du pakket alt du trenger, kjære”?

Så kommer vi til hjemreisen. Det kan jo være Ole håper vi skulle glemme dette, men det gjør vi selvsagt ikke. For makan til mer ”kjerringaktig” bagasjetrøbbel er det lenge siden undertegnede har sett. Maksimum tillatte bagasje, er som alle reisevante vet, 20 kg. Det ble observert allerede ved avreise til Praha at Ole hadde et kolli mer med enn oss andre (”Kan jo være jeg får bruk for en slik ull-undik”-mentalitet…). Samme så ved retur hjem, men denne gang med en enda større bag – nyinnkjøpt sådan. Oles ansikt når han veide inn bagasjen 20 kg +17 kg og samtidig fikk vite at taksten var 20 Euro pr kg overvekt er uforglemmelig og lar seg ikke forklare. Imidlertid klarte Ole å ta med den ene bagen sin som håndbagasje og slapp unna med 11 kg overvekt, samt at taksten viste seg å være lavere. Han hadde brukt litt mer enn 50 % av klærne, bekreftet han for øvrig til alles latter i taxien på vei til flyplassen… Var det kanskje elopoengene Ole fraktet hjem så ble så tung. Eller tenker han for mye koffert?

Kommentar av Ole Woldseth, 22.01.07:

Mye bagasje - jeg?

Men hør nå her: 37 kg er jo bare halvparten av kroppsvekten min! Eller vent litt; jeg hadde jo håndbagasje også... Hmm, jo, så ble det vel kanskje litt mye å bære på. Men det skyldtes nok mest at jeg måtte gå å trøsteshoppe litt for meg selv, på de av formiddagene hvor mine lagkamerater var for indisponerte (av ulike årsaker) til å stå opp. Dette foregikk på det nærmeste handlesenteret, ved metrostasjonen, som var gigantisk stort! Så godt som alle motemerkene var representert med egne salgssteder. Men tenk at du kan finne på å kalle slik oppførsel "kjerringaktig", Morten, det kan jeg virkelig ikke forstå. Yell

Kommentar av Morten L. Madsen,  22.01.07:

Re: Mye bagasje - jeg?

Ironi (og forsåvidt også sarkasme) har jeg da visst du har behersket lenge, Ole, men nå også Selvironi!!!

Imponerende!

Kommentar av Morten L. Madsen, 23.01.07:

Re: Mye bagasje - jeg?

Nye regler i sikte!

Om Ole med sin bagasjetrøbbel skapte liv i styrerommet hos Norwegian, vet jeg ikke, men fra i morgen innfører de nye regler! Sjekk her!!

Pussig sammentreff...

Kommentar av Ole Woldseth, 25.01.07:

Re: Mye bagasje - jeg?

Se der, ja! Nå blir det tillatt med opptil 40 kg innsjekket bagasje, pluss 15 kg i håndbagasje. Godt å se at fornuften vinner fram! Men kanskje jeg i lys av denne fornuftserkjennelsen skulle rette en forespørsel om refusjon av straffegebyret jeg måtte betale for overvekt? (Jeg har beholdt kvitteringen.) Noen som har gode kontakter i Norwegians?

 


Bilder fra Praha-turen

 


Søk i sotrasjakk.no

Kommende turneringer

Samarbeidspartnere

Sjakk1.no
Alltid åpen. Alltid billig.

Sartor Storsenter
Mer enn 100 butikker
under samme tak.

Vestnytt
lokalavisen for Sotra og Øygarden

Fjell kommune
Vekstkommunen i vest

Skandiabanken
har hatt de mest fornøyde bankkundene 16 år på rad!