Praha Open har vært besøkt av Sotra-spillere to ganger tidligere, og i januar dro Ole Woldseth, Morten L. Madsen, Kay-Ove Fjeldstad og Berge Frimanslund på nytt sørover til den tsjekkiske hovedstaden for måle krefter med spillere fra kontinentet. Noe forsinket bringer vi Ole Woldseths reisebrev fra turen.
Oppsummering fra Praha Open
9.-16. januar 2015
av Ole Woldseth
Vi visste lite om stedet vi skulle til på forhånd, og det var mørkt da vi kom fram. Vinden blåste kaldt mellom blokkene i den tsjekkiske drabantbyen, og alle serveringsstedene var tilsynelatende stengt for kvelden. Gatene var tilnærmet folketomme. Da vi først fant en åpen dør til noe som lignet et sted hvor det kanskje var mulig å få seg litt mat og drikke, slo det imot oss en uvant og røykfull atmosfære, og vi skjønte fort at det var mer enn bare vanlig tobakk i røyken. Av klientellet så vi at både en ung kvinne og en ung mann som satt for seg selv i sin egen verden, tydelig ruspåvirket og uten å se opp på oss. En ivrig servitør anbefalte oss lokalets kjeller, men røykteppet lå enda tettere der, og vi søkte fort tilbake til overflaten og luften utenfor.
Det neste stedet vi fant åpent var også røykfullt, men mye lysere, og reiseleder Morten gjenkjente raskt turneringssjef Jan Mazuch og andre i hans stab som satt ved et stort bord. Stemningen var meget gemyttlig, og endelig kunne vi også slukke tørsten, de fleste av oss via høye glass med tradisjonelt tsjekkisk hvetebrygg.
Hotellet vi bodde på (Cechie) lå bare ca. 5 minutters gange fra spillestedet (Hotel Olympik), og hadde en rekke fasiliteter, som svømmebasseng, sauna, squashhaller, mm. Noe vi benyttet oss godt av, selvfølgelig. Frokosten var bra, og de fleste av oss fikk den også med seg hver dag. Her fantes også restaurant og bar, men det var åpenbart dødtid på hotellet og få andre gjester mens vi var der. Noe som så ut til å gå ut over personalets motivasjon til å holde serveringstilbudet åpent utover kvelden. Uansett fantes det nok av andre alternativer, både i nærheten og i byen. De fleste dagene begynte runden først kl. 16, noe som gjorde at vi hadde god tid til for eksempel å ta en tur med metro inn til sentrum av Praha. Særlig den vakre gamlebyen har en rekke historiske severdigheter å skilte med. I den grad alle i reisefølget var opptatt av slike ting. Ellers var det også fristende å gå på januarsalg i storbyens mange klesbutikker.
Når det gjelder sjakkspillet og selve hovedturneringen, hadde Sotra Sjakklubb 4 deltagere med: Ole Woldseth og Morten L. Madsen i gruppe A, og Kay-Ove Fjeldstad og Berge Frimanslund i gruppe B. Med i reisefølget var i tillegg Joachim B. Nilssen (Bergens) og Ole Valaker (SK 96) i A-gruppen, og Odd Birkestrand (Masfjorden) i B-gruppen. I tillegg til hovedturneringen ble det også arrangert en hurtigsjakk- og en lynsjakkturnering, men her deltok bare Kay-Ove av våre. Han endte her opp med respektable 50 % score i begge disse turneringene.
Så til resultatene i hovedturneringen for våre gutter. Her gjentok Ole W. prestasjonen fra 2007, da han tok 5 av 9 poeng med en solid ratingframgang. Sant nok var han jevnt over heldig med uttellingen, blant annet klarte han å skrape med seg to remiser fra meget skrøpelige stillinger underveis. Like fullt var det tydelig at Ole klarte å sette seg i respekt hos konkurrentene i gruppen. Høydepunktet (på mer enn én måte) var remis med svart mot den vakre WGM Bhakti Kulkari fra India i runde 5 (se bilde).
Morten viste i flere av partiene kreativt angrepsspill, og fikk opp gode stillinger med sterkt initiativ mot flere av sine motspillere som var rangert høyt over ham selv. Den poengmessige uttellingen ble dessverre laber, og 160. plassen lite å skrive hjem om, men turneringen gav nok likevel Morten fornyet tro på at han har noe i et slikt selskap å gjøre.
Kay-Ove har vokst jevnt og trutt i spillestyrke de siste årene, og det var grunn til å stille seg forhåpninger om en høy plassering i gruppe B. Han fikk da også en god, og kom etter hvert høyt oppe på bordene. For svak uttelling mot 1900-spillerne (0,5 av 4) gjorde at plasseringen ikke ble høyere enn en 33. plass, men Kay-Ove var likevel i godt humør og slagkraftig i replikken under hele oppholdet.
I likhet med Kay Ove åpnet også Berge med 2,5 av 3 poeng, blant annet etter å ha spilt remis mot den sterke slovaken Jozef Kanos i runde 3. Etter det gikk det imidlertid tråere for Berge, og han endte til slutt på en noe skuffende 54. plass. Innsatsviljen var som vanlig upåklagelig, men denne gangen ble det nok litt for mange glipptak i kritiske situasjoner til at Berge kan si seg helt fornøyd med turneringen.
Joachim B. Nilsen har vært nære på IM-napp flere ganger siste året, og hadde nok forhåpninger om napp denne gangen også. Etter en knallsterk start med fire strake seire, passerte unggutten 2400-grensen allerede tidlig i turneringen. Så fulgte tre remiser, og etter det kjedelige tapet mot topprangerte GM Danin (RUS) i runde 8, var han avhengig av å vinne i siste runde for å ta IM-napp. Det samme var for øvrig hans indiske motstander, men partiet endte da selvfølgelig med remis (se bilde). Joachim gjorde uansett en meget sterk turnering, med 6 av 9, og han møtte tre stormestre på veien.
En annen spiller som imponerte i Praha var Ole Valaker. (Dvs. det var kanskje ikke særlig imponerende å komme på Flesland på avreisedagen uten billett, men det løste seg også.) Veteranen fra Fana viste at han fremdeles har teft og brodd til å hevde seg på høyt internasjonalt nivå. Ole V. fikk ikke med seg siste runde, da han måtte reise hjem en dag før oss andre. I stedet avsluttet han sin turnering med en pen seier mot IM Dukaczewski fra Polen i 8. runde, og pene 5,5 poeng totalt. (Bildet viser en himmelfallen Valaker i St. Vitus-katedralen.)
Sist men ikke minst hadde vi også med Odd Birkestrand, som kom sterkt tilbake mot slutten av turneringen (3,5 poeng på de fire siste), etter en heller blek start. På avslutningsdagen kunne ildsjelen fra Masfjorden noe overrasket motta både penger (se bilde) og flotte krystallvinglass i premie som beste spiller i ratingsegmentet 1700-1799.